Комбінаторні задачі на уроках математики

У повсякденному житті нам нерідко трапляються задачі, які мають кілька різних варіантів розв'язку. Щоб зробити правильний вибір, важливо не пропустити жодного з них. І тому треба вміти здійснювати перебір всіх можливих варіантів або підраховувати їх кількість. Завдання, що потребують такого рішення, називаються комбінаторними. Розділ математики, в якому вивчають комбінаторні задачі, називається комбінаторикою.

Комбінаторика виникла в XVI столітті і спочатку в ній розглядалися комбінаторні задачі, пов'язані в основному з азартними іграми.
У процесі вивчення таких задач були вироблені загальні підходи до їх розв'язання, одержано формули для підрахунку числа різних комбінацій.

Нині комбінаторика є одним з важливих розділів математичної науки. Її методи широко використовуються для розв'язання практичних і теоретичних задач. Установлено зв'язки комбінаторики з іншими розділами математики.

У шкільній програмі математики роль комбінаторних задач постійно зростає, оскільки в них закладено великі можливості не тільки для розвитку мислення учнів, а й для підготовки учнів до розв'язання проблем, що виникають у повсякденному житті.


Комбінаторні задачі в курсі математики 5 класу розв'язуються, як правило, методом підбору. полегшення цього процесу нерідко використовуються таблиці. У зв'язку з цим вчителеві потрібні певні вміння та навички розв'язання комбінаторних задач.

Комбінаторика — розділ математики, присвячений розв'язанню задач вибору та розташування елементів деякої, зазвичай, скінченної множини відповідно до заданих правил.Завантажити Конспект уроку з математики для 5 класу Комбінаторні задачі

Немає коментарів

На платформі Blogger.